Έχει 3 εισόδους, επί της Λεωφ. Ηρακλείου είναι η κύρια είσοδος και οι δευτερεύουσες είναι από τις οδούς Αγ. Λουκά και Αμαρουσίου.

Το Κτήμα Φιξ αποτελεί μια έκταση 27 στρεμμάτων στα όρια του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, στα σύνορα με τους όμορους Δήμους Λυκόβρυσης – Πεύκης και Μεταμόρφωσης. Από τα τέλη του 2022 έχει περάσει στην ιδιοκτησία του Δήμου Ηρακλείου Αττικής και των δημοτών του μετά από πρωτοβουλία και ενέργειες της δημοτικής αρχής του Νίκου Μπάμπαλου, οι οποίες υποστηρίχθηκαν από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να αποτελέσει το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης, ένα τοπόσημο με χαρακτήρα το Πράσινο, την Ιστορία και τον Πολιτισμό. 

Το Κτήμα περιλαμβάνει περίπου 1500 δέντρα ποικίλων ειδών – κυρίως πεύκα – καθώς και την έπαυλη της οικογένειας Φιξ, της αυλικής συνοδείας που ήρθε στην Ελλάδα από τη Βαυαρία μαζί με τον βασιλιά Όθωνα. Το κεντρικό κτίσμα ήταν η θερινή κατοικία της οικογένειας, ενώ υπάρχουν και τρία βοηθητικά κτίρια και δύο αποθήκες. Η έπαυλη έχει δύο ορόφους, ημιυπόγειο και δώμα με συνολική επιφάνεια 726 τ.μ. Είναι δείγμα νεοκλασικής εκλεκτιστικής αρχιτεκτονικής, χτισμένη μεταξύ 1920 – 1930.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, το Μάιο του 1837 ο Όθωνας, ύστερα από την αίτηση 4 στρατιωτικών για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα (Νάιδελ, Βέρνερ, Βούθ, Ζίγλερ) και την προσπάθεια ευρέσεως του κατάλληλου χώρου εξέδωσε διάταγμα με το οποίο ίδρυε τη Βαυαρική Στρατιωτική αποικία Ηρακλείου. 

Για να βρουν το κατάλληλο μέρος, λένε οι ίδιες μαρτυρίες, “τοποθέτησαν σε διάφορα μέρη της Αττικής κομμάτια κρέατος για να δούνε που θα αργήσει να σαπίσει. Διαπίστωσαν ότι στο Ηράκλειο άργησε να σαπίσει και έτσι επιλέξανε την περιοχή λόγω του ότι το μέρος είχε λιγότερη υγρασία”. Με τον καιρό ήρθαν και άλλες οικογένειες από την Βαυαρία, με μια εξ αυτών την οικογένεια του Φιξ, η οποία εγκαταστάθηκε στο Κτήμα.

Μέχρι πρότινος το Κτήμα Φιξ άνηκε στους απογόνους της οικογένειας Φιξ με τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής να προσπαθεί διαχρονικά να το αποκτήσει ώστε να αποτελέσει δημοτικό χώρο.

Οι πρώτες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση έγιναν την δεκαετία του 1980 χωρίς όμως να έχουν κάποια θετική κατάληξη.

Ο Δήμος έφτασε πολύ κοντά στην απόκτηση του Κτήματος το 2004, όταν στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας το Υπουργείο Πολιτισμού συμφώνησε να απαλλοτριώσει το Κτήμα Φιξ. Για διάφορους όμως λόγους η απαλλοτρίωση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και το Κτήμα παρέμεινε στην ιδιοκτησία των κληρονόμων Φιξ.

Σε μια παράλληλη διαδρομή και για να αποφευχθεί η τσιμεντοποίηση του Κτήματος, το Δημόσιο και ο Δήμος χαρακτήρισαν διατηρητέες τις εκτάσεις και τα κτίσματα εντός των 28 στρεμμάτων, απόφαση που όμως προσβάλλαν στα δικαστήρια οι ιδιοκτήτες, ξεκινώντας μια μακρά δικαστική διαμάχη. Αυτή ολοκληρώθηκε πριν λίγα χρόνια, επί δημοτικής αρχής Νίκου Μπάμπαλου, στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου, χάρη στις ενέργειες και του Δήμου, η υπόθεση τελεσιδίκησε και το Κτήμα κρίθηκε οριστικά και αμετάκλητα διατηρητέο, εμποδίζοντας την ιδιωτική αξιοποίησή του.

Αυτό αποτέλεσε ένα ισχυρό χαρτί για τον Δήμου στο να επαναφέρει τη διαπραγμάτευση με τους ιδιοκτήτες για την αγορά του με ευνοϊκότερους όρους. Ενώ πριν την απόφαση του ΣτΕ αξίωναν περί τα 13 εκατομμύρια ευρώ, πλέον, μετά από αρκετούς γύρους διαπραγμάτευσης, έριξαν τις απαιτήσεις τους στα 5 εκατομμύρια, την ιστορικά χαμηλότερη τιμή που είχαν ζητήσει ποτέ.

Η καλή οικονομική πολιτική που είχε διαμορφώσει η δημοτική αρχή έκαναν το κόστος των 5 εκατομμυρίων ένα ποσό που μπορούσε να αντέξει ο Δήμος, ο οποίος, με πρόταση του δημάρχου Νίκου Μπάμπαλου, προχώρησε στην απαλλοτρίωση του Κτήματος Φιξ με ίδιους πόρους, μέσω ευνοϊκού δανεισμού.